Linida Design
Suomi  |  English      
 

Liisa Juhantalon referenssit "Rakkaus odottaa"-taideryijystä

Pirjo Pajusalo on kutonut ryijyn vahaliiduilla tekemäni työn perusteella. Värikylläinen työ on nuoruuden aikainen 1960-luvun lopulla intuitiivisesti toteutettu A4:n kokoinen työ. Ihailin tuohon aikaan Uhra Simberg-Ehrströmin ryijyjen värihehkua ja tummia syviä sointuja niissä.

En muista olinko alunperin ajatellut työtäni ryijyksi, mutta kun sen näin uudelleen piirustuspinossani, ryhdyin innolla etsimään hyvää kutojaa, jolle antaisin työn toteutettavaksi.Ystäväni Maija Pellonpää Taideteollisen korkeakoulun tekstiiliosastolta sai nopeasti tietoonsa Pirjo Pajusalon nimen. Pirjo oli osallistunut korkeakoulun järjestämään ryijyprojektiin.

Pirjo Pajusalo otti haasteen vastaan ja suunnitteli huolella lankavalinnat Wetterhoffin lankavalikoimista, löytäen jo valintavaiheessa upean väriskaalan. Kutomisen edistyessä olimme netin kautta yhteydessä.
Alusta pitäen olin ihastunut Pirjon huolelliseen ja tarkasti paneutuvaan työskentelyyn. Pirjo lähetti hyviä kuvia työn eri vaiheissa jolloin keskustelimme värien ja linjojen yksityiskohdista. Suuntaviittana oli toteuttaa symmetrisen sommitelman linjoista poikkeavat "irtiotot!" niin, että työn maalauksenomainen ote ja tuoreus säilyisi. Tässä Pirjo onnistui täydellisesti. Pirjo harkitsi tarkasti sointuja . Viisilankaisessa nukassa on suuret mahdollisuudet maalailla langoilla.
Sain uneksimaani täyteläisemmän, todellisen taiteilijan sovittaman ryijyn.

Jotain Pirjon suhteesta työhön sanoo se, että hän kertoi monina iltoina jäänensä yöhön asti nukittamaan, niin kiehtovana nautintona ja haasteena hän tehtävän koki. Sanoinkin luovutustilaisuudessa, että tämähän on luonnoksesta kasvanut omaksi itsenäiseksi taideteokseksi. Vuoropuhelumme oli yksimielistä, meillä oli sama näkemys lopputuloksesta.
"Rakkaus odottaa" vihkiryijy on meille molemmille tekijöille ollut mielihyvää ja onnea tuottanut lopputulos. Ryijyn saajat käyttivät ryijyä vauvan kastetilaisuudessa ja kesällä 2010 on vihkiryijyn vuoro.

Liisa Juhantalo©2011 Linida Design Oy. All Rights Reserved


- - -
-
-